Megújuló energiaforrások

Több mint félmilliárdból korszerűsítik a MATE kaposvári épületeit

Energetikailag korszerűsíti kaposvári kampuszának két épületét a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), az 517 millió forintos, a tervek szerint jövő szeptemberre befejeződő beruházás kivitelezői szerződését pénteken írták alá a somogyi vármegyeszékhelyen.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A MATE az eseményről az MTI-hez eljuttatott háttéranyagában azt írta: az európai uniós forrásból finanszírozott munkálatok a helyi védettség alatt álló körépületet, valamint a régi tanügyi épületet érintik. A kivitelező Pillér Invest Kft. gondoskodik a tetők hőszigeteléséről, a nyílászárók cseréjéről, modern villámvédelmi rendszer kiépítéséről és egyebek mellett a régi tanügyi épületben az iroda- és szemináriumi helyiségek fűtését és hűtését biztosító hőszivattyús rendszer telepítéséről is – tették hozzá. A kivitelező szerződés aláírása alkalmával tartott sajtótájékoztatónak az MTI-hez elküldött hangfelvétele szerint Gyuricza Csaba egyetemi tanár, a MATE rektor beszámolt arról, hogy a fejlesztés 5500 négyzetméteren folyik, eredményeként a két épület fenntartási költsége 30-35 százalékkal csökken. A professzor utalt rá, hogy munka része az ország több pontján folyó és a magyar agrár-felsőoktatás megújítását segítő beruházásoknak. Az egyetem központi kampuszán, Gödöllőn eddig több mint 10 milliárd, Szarvason és Keszthelyen egyaránt több mint egymilliárd forintot költöttek a működés komfortját növelő fejlesztésekre – ismertette.

Vörös Péter, a kaposvári kampusz főigazgatója arról szólt, hogy jelentős eredményeket sikerült elérni a gyakorlati képzési infrastruktúra modernizálásában, a hallgatói szolgáltatások színvonalának emelésében, továbbá az energiahatékonyság javításában, és ez különösen fontossá vált az elmúlt időszak növekvő hallgatói létszáma miatt.