Megújuló energiaforrások

Acélcsarnok: egy zöldebb építési megoldás

A fenntarthatóság témája és a körforgásos gazdálkodási elvek egyre szélesebb vállalati körökben hódítanak teret. A kereskedelmi és gazdasági szférákban is többen ismerik fel ennek versenyképességet, szervezeti hatékonyságot növelő aspektusait. A több mint 45 éves acélgyártási tapasztalattal rendelkező Frisomat mára ezeket az elveket nem csak saját folyamataiban alkalmazza, de acélszerkezeteivel „tovább is adja” ügyfeleinek a zöldebb működés lehetőségét.

Az elmúlt években – jóllehet, főként a jelentős gazdasági bizonytalanságok miatt – nagyobb figyelem irányult az erőforrások és nyersanyagok tudatos használatára, ami egyre több vállalat stratégiájában a fő szempontok közé került. Számos iparág esetében, így az építőiparban is megjelentek a változások: tudatos alapanyag-kezelés, fenntartható gyártás, optimalizált szállítmányozás. A témát a Magyarországon is jelenlévő, könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Frisomat példáján keresztül járjuk körbe, hiszen a vállalat évtizedek óta a körforgásos gazdálkodási elvek szerint alakítja folyamatait és fejlesztéseit.

Előnyök a körforgásban

A 2020-as évek elején meginduló kiszámíthatatlan gazdasági időszak a Frisomat folyamatait is elérte. Nem csupán a szerencsén múlt azonban, hogy e kihívások késleltetve jelentek meg. A gyártó ezt a jelenséget határozottan az stratégiájukban évtizedek óta alkalmazott körforgásos elvek szerinti működésre vezeti vissza. Mit jelent ez a vállalat mindennapjaiban, azaz a gyakorlatban? 

Néhány évtizeddel ezelőtt még furcsán hangzott itthon, hogy egy acélcsarnokokat gyártó cég tevékenységének minden szegmensét a környezetbarát gondolkodás hatja át. Pedig a Frisomat esetén ez így van – mintegy 40 éve. Ez már az acélcsarnokokhoz használt alapanyag megmunkálásában is megmutatkozik, hiszen a hidegen hengerelt, rozsdamentes acélból készült épületszerkezetekhez nagyságrendileg 30%-kal kevesebb nyersanyagra van szükség a hagyományos acélépítési technológiákkal szemben. Emellett a kész elemek kisebb súlyúak is, ami a szállításnál, illetve rakodhatóságnál szintén előnyként jelenik. Ugyanakkor a logisztika ütemezettsége és a megrendelések pontos kiszolgálása érdekében a gyártó nagy mennyiségű alapanyagot tart raktárkészleten. Mindezek a szempontok jelentősen támogatták a vállalat kereskedelmi folyamatait az elmúlt, kihívásokkal teli években – tapasztalatai szerint csökkentették a problémák intenzitását.

A folyamatok gördülékenységéhez természetesen a Frisomat innovatív technológiája is nagy mértékben hozzájárul: acélcsarnokaik ugyanis gyárilag előfúrt, pontos méretre szabott elemekből állnak, így az építési helyszíneken már csak összeszerelési munkák szükségesek. Emellett a pontos méretezésnek köszönhetően az acélépületek kivitelezése szinte hulladék keletkezése nélkül zajlik. Mérettől függően egy-egy Frisomat acélcsarnok átlagos összeszerelési ideje 6-12 hét, tervezéstől számítva a teljes folyamat pedig körülbelül 6-9 hónapot vesz igénybe. 

Melyik fenntarthatóbb: acél vs. beton

Milyen tényezők esnek latba az építési technológiák fenntarthatóságának megítélése szempontjából? Lehet-e környzetbarátabb módszer az acélépítés? Napjainkra biztosan kijelenthető, hogy: igen, lehet.

A hidegen alakított acél kisebb tömegű, mint a beton, ez a tényező pedig a raktározás és a szállítás optimálisabb kihasználása mellett az épületalap szempontjából is előny – arra ugyanis kisebb súlyterhelést jelent. A speciális kialakítású tartógerendák és -oszlopok azonban gondoskodnak a kész épület stabilitásáról és teherbírásáról. A Frisomat acélcsarnokok emellett 100%-an újrahasznosíthatók, a moduláris felépítés pedig lehetővé teszi egyszerű bővítésüket, vagy költözés esetén szétszerelésüket. Ez a rugalmas alakíthatóság egyértelmű előny a betonépületekkel szemben, hosszútávon pedig az acélcsarnokok értéktartó jellegét is erősíti.

Egy fenntartható alap

A Frisomat fenntarthatóság iránti elkötelezettsége gyártási folyamataiban is megmutatkozik. A vállalat mindkét gyártósora 100%-ban zöld energia használatával üzemel, amelyet a tetőszerkezeteken elhelyezett szolár rendszerek biztosítanak. Ennek lehetőségével a Frisomat partnerei is élhetnek, ugyanis 2022 vége óta a gyártó szerkezetei mind az átlag napelempanelek négyzetméterenkénti súlyterhelésére kalibrálva készülnek. Ez az opció jelenleg számos állattartó gazdaságnak is előnyös lehet az ősszel induló, ÁTK pályázatban foglalt energetikai korszerűsítéshez. A gyártó ugyanakkor azon vállalkozásoknak is kínál megoldási lehetőséget, ahol az esetlegesen a már meglévő épületek tetején ilyen rendszerek statikailag vagy helyhiány miatt nem helyezhetők el. A SolarStruct többféle modelljével nagyobb földterületek, illetve parkolók napelemes lefedése is megvalósítható. 

 

Bővebben a Frisomat fenntartható megoldásairól IDE KATTINTVA olvashat.