A tej- és a hústermelés hatékonyságának javítása érdekében új szemléletű szarvasmarhatenyésztési technológiát dolgoztak ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán - közölte az egyetem a Hódagro Zrt.-vel közösen megvalósított projektről szerdán az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a Hódagro Zrt. és a MATE Kaposvári Campusának közös projektje 2021-ben indult, teljes költségvetése mintegy 1,3 milliárd forint volt, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap mintegy 737, 297 millió forint támogatásával valósult meg. A kutatás fókuszában a nagy tenyészértékű tej- és hústermelő szarvasmarhák tenyésztéstechnológiájának és takarmányozásának korszerűsítése állt. A projektben korszerű, innovatív biotechnikai megoldásokat fejlesztettek ki magyarországi gyakorlati körülmények közé.
Az új szemléletű tenyésztéstechnológia mellett a magyar viszonyokhoz igazodó takarmányozási megoldásokat, takarmánynövény-termesztést is fejlesztettek, továbbá fontos cél volt a hőstressz káros hatásainak mérséklése a hús- és tejtermelő állományokban – ismertették.
Hangsúlyozták, az új típusú keverék alkalmazásával 10-15 százalékkal nagyobb szárazanyagfelvétel érhető el, ami 2,3-4,5 kilogrammal javíthatja az átlagos napi tejtermelést. A megvalósult innováció komplex agrárgazdasági fejlesztés, amelynek elemei érintik a takarmánynövénytermesztést, a szarvasmarhatenyésztést, a kérődző állatok tartás- és takarmányozástechnológiáját. A kutatás eredményei hozzájárulnak a megváltozott környezeti körülményekből adódó gazdasági veszteségek csökkentéséhez – írták a közös közleményben.