Környezetvédelem

Egyszerűbben telepíthetnek napelemes rendszert a társasházak

Az Energiaügyi Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a napelemes rendszerek telepítését és az áramhálózat fejlesztését megkönnyítő, fogyasztóbarát jogszabály-módosításokat.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) társadalmi egyeztetésre bocsátotta az energetikai jogszabályok módosításait, amelyek elfogadásuk esetén jelentősen fogyasztóbarátabbá tehetik a szabályokat. A tervezett változtatások különösen a társasházak számára könnyítenék meg a napelemes rendszerek telepítését, valamint előmozdítanák az áramhálózat rugalmasságát növelő fejlesztéseket. A minisztérium célja, hogy a jövőben minden energiatermelést láthatóvá tegyen, beleértve a háztartási napelemek egyéni inverteradatait is, melyeket távleolvasással gyűjtenének. Ez a lépés elősegítené az áram hatékonyabb felhasználását, a hálózat fejlesztését, valamint a szabálytalan üzemeltetők kiszűrését. Az adatgyűjtés 2025. január 1-jétől kötelezővé válik az új napelem-telepítési kérelmek esetében, a már működő rendszerek pedig 6-8 hónappal később kerülnek be a rendszerbe.

A módosítások továbbá megkönnyítenék a társasházi energiaközösségek létrehozását, hiszen ezek mostantól az ingatlantulajdonosok egy részének részvételével is megalakulhatnak. A társasházak emellett forgalomarányos rendszerhasználati díjvisszatérítést is kaphatnak, amelynek mértékét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozza meg.

Ezek a változtatások hozzájárulnak a megújuló energiaforrások elterjedéséhez, és a lakosság számára kedvezőbb feltételeket biztosítanak a napelemes rendszerek telepítésében és üzemeltetésében.