Környezetvédelem

Lehetséges háromszoros áron értékesíteni a napelemek által megtermelt áramot?

Bár a lakossági napelemesek számára ígérték, hogy a hálózatra betáplált áramukat háromszoros áron vásárolják fel, technikai akadályok miatt erre egyelőre nincs lehetőség, de az elérhető megoldások kidolgozása folyamatban van.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A hazai lakossági napelemes rendszerek tulajdonosai egyelőre nem értékesíthetik a hálózatra betáplált többlet villamosenergiát a korábban ígért háromszoros, azaz 15 forint körüli áron, mivel jelenleg nincs erre jogi vagy technikai lehetőség – közölte Dunai Bálint, a Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók Szövetsége (MERSZ) elnökségi tagja. Az új szolgáltatás bevezetéséhez szükséges feltételek megteremtése azonban a közeljövőben várható, írja a portfolio.hu. A témában az utóbbi időben nagy érdeklődés övezte a PentaSun bejelentését, miszerint a bruttó elszámolási rendszerben lévő háztartási méretű kiserőművek tulajdonosaitól a piaci ár közel háromszorosán, 15 forint körüli áron venné át a fel nem használt villamosenergiát. Ez a szándék azért is érdekes, mert az MVM jelenlegi tarifája mindössze 5 forint. A számítások alapján, ha a piaci ár 60%-át fizetnék a napelemeseknek, az valóban elérhetné a 15 forintot, hiszen az idei év első kilenc hónapjában a HUPX másnapi árainak átlaga 62,5 euró/MWh volt, ami az átlagos árfolyammal számolva 24,5 forint/kWh-nak felel meg. A napelemes háztartások számára a jelenlegi helyzet több kihívást is tartogat. Bár elméletileg lehetőség nyílna arra, hogy magasabb áron értékesítsék a megtermelt, de fel nem használt áramot, gyakorlatilag a jelenlegi rendszer nem teszi lehetővé a megvalósítást. A háztartások továbbra is a rezsicsökkentett 5 forintos áron vételezhetnek áramot a hálózatról, ha szükségük van rá, de az elszámoláshoz és a különböző árak megkülönböztetéséhez technikai fejlesztések szükségesek, például a kétféle mérési lehetőség (POD-számok) kialakítása egy fogyasztási helyen belül.

Dunai Bálint közleményében hangsúlyozta, hogy jelenleg technikai akadályok és a szükséges kereskedői és elosztói megállapodások hiánya miatt nem lehetséges az áram magasabb áron történő átvétele. Azonban a MERSZ folyamatosan dolgozik a helyzet megoldásán, és a közeljövőben szeretnék elérni, hogy elindulhasson a piaci áron történő értékesítés lehetősége. A MERSZ a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetséggel közösen egy Facebook-csoportot is létrehozott “HMKE Bruttó elszámolás lehetőségei – MNNSZ és MERSZ közös csoportja” néven. A csoport célja, hogy független tájékoztatást nyújtson a napelemes rendszerrel rendelkező háztartások számára a várható változásokról, és segítsen elkerülni azokat a helyzeteket, amelyek később meghiúsuló szerződésekhez vezethetnek.

A fejlemények kapcsán Dunai Bálint kiemelte, hogy a MERSZ részt vesz az Elosztói Szabályzati Bizottság munkájában is, ahol az érintettek álláspontját is kikérték. A háztartási méretű napelemes rendszerek többlettermelésének piaci értékesítésére jelenleg nincsenek meg a szükséges műszaki és adminisztratív feltételek, de az erre irányuló törekvések már folyamatban vannak. Az átalakítás lehetőséget teremthet arra, hogy a lakossági napelemesek hamarosan élni tudjanak az új piaci lehetőségekkel, de addig még várniuk kell.