Környezetvédelem

MEKH: Budapesten üléseztek az európai energiaszabályozó hatóságok vezető fórumai

Az európai uniós villamosenergiapiaci integrációs projektek aktuális kérdései, valamint a jövőbiztos árampiaci modellről szóló tanulmány ütemterve is napirenden volt az Európai Energiaszabályozók Tanácsa (CEER) Közgyűlésén, és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) Szabályozók Tanácsa kétnapos budapesti ülésén - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel szerdán.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a MEKH székházában szeptember 17-18-án tartott tanácskozás résztvevőit Juhász Edit, a MEKH elnöke köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország részvétele a regionális piaci integrációban továbbra is kulcsfontosságú az ellátásbiztonság szempontjából. Juhász Edit az ACER Szabályozók Tanácsa ülésén rámutatott, hogy a magyar hatóság megbízható és aktív tagja az európai energiaszabályozói fórumoknak.

Az évtizedes közös munka eredménye a magyar energiapiac és szabályozás folyamatos fejlődése, valamint a hazai földgáz- és villamosenergia-rendszert jellemző ellátásbiztonság, melynek egyik garanciája a regionális piacintegrációs folyamatokban való aktív magyar részvétel – idézte a közlemény a MEKH elnökét, aki megköszönte az európai szabályozó hatóságok munkáját az előremutató piacfejlesztési javaslatok kidolgozásában.

Budapesti ülésén a Szabályozók Tanácsa olyan villamosenergiapiac-integrációs módszertanok jóváhagyásáról döntött, amelyek hozzájárulnak a rövid kereskedési időtávú piacösszekapcsolást működtető egységes európai algoritmus fejlesztéséhez. Az új módszertanok lehetővé teszik, hogy a piaci szereplők saját menetrendjükhöz mérten pontosabb ajánlatokkal tudnak majd kereskedni a határkeresztező árampiacon – tudatta a MEKH. A program keretében az ACER és az energiaszabályozó hatóságok vezetői megismerhették az európai uniós magyar elnökség energiapolitikai célkitűzéseit, kezdeményezéseit és kiemelt nemzetközi eseményeit. A magyar programot és annak energetikai prioritásait Lantos Csaba energiaügyi miniszter mutatta be, aki elmondta: “kiemelkedő közös eredmény, hogy az Európai Unió a világ egyik leginkább összekapcsolt és integrált villamosenergia-hálózatával büszkélkedhet. Az új kihívások nemcsak a tagállamok között, hanem országhatárokon belül is fejlesztéseket és beruházásokat tesznek szükségessé. A magyar soros elnökség fókuszpontjaként kezelt európai versenyképesség és a sikeres zöld átállás szempontjából egyaránt kulcsfontosságú az energiahálózat és a kapcsolódó szabályozási keret átalakítása” – áll a közleményben.

A CEER Közgyűlés az ACER bevonásával egyeztette a jövőbiztos villamosenergia-rendszerre vonatkozó javaslatok és ajánlások közzétételét követő munkaterv további lépéseit. A munkaterv része a közös javaslatokról szóló szakértői tanulmány elkészítése – írták. Az energiaszabályozó hatóságok vezetői tárgyaltak az európai uniós piacintegrációs projektek megvalósítását előre mozdító intézkedésekről is. A felek célkitűzése, hogy a regionális vagy európai uniós projekteket a lehető leghamarabb bevezethessék, és az átültetésükből származó hasznokból a tagállamok piaci szereplői és fogyasztói mielőbb részesüljenek – közölte a MEKH.