Környezetvédelem

Pályázat építészeknek: „Közös felelősség a fenntarhatóságra való törekvés”

Október 27-ig jelentkezhetnek építészek, építészirodák elkészült épületeikkel a FENNTARTHATÓ ÉPÜLETBUROK címmel indított független építészeti pályázatra. A kezdeményezés azokat az innovatív megoldásokat kívánja szemlézni és elismerni, amelyek inspirációt jelenthetnek egy jobb, zéró karbon építési gyakorlat számára - mind az új építés, mind az épületfelújítások terén.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A fenntarthatóság elveinek szem előtt tartása mára az élet minden területét áthatja. Mivel köztudott az épületek létesítésének és üzemeltetésének a környezetterhelésben betöltött jelentős szerepe, a fenntarhatóságra törekvés mind az építészeti tervezés mind pedig az építőanyag gyártás területén egyre inkább beszédtéma. A megoldásokat azonban nem csak a szavak szintjén kell keresnünk. Jelentős beruházásokat igénylő fejlesztések zajlottak e kérdésben az elmúlt években az építésgazdaság szinte minden területén. A magyar és nemzetközi építőanyag gyártók egy jelentős részénél a fejlesztési és gyártási tevékenység fókuszai között már évek óta fontos szerepet tölt be
a környezetre tekintettel folyó gazdálkodás.

A fenntarthatóság szemléletmódjának minél szélesebb körben történő elterjesztésében mind az építészek erre való törekvésére, mind pedig az építőanyag gyártók ilyen elvek szerint előállított anyagira nagy szükség van. Azért állt több jelentős építőanyag gyártó cég együtt az építészeknek kiírt új pályázat mögé, hogy megkeresse és elismerje a példamutató kezdeményezéseket és díjazza azok építészeit. Közös felelősségünk ugyanis a fenntarhatóságra való törekvés, és ennek a megrendelők, a beruházók felé történő közvetítésében játszott szerepünk is elvitathatatlan. – mondta Nemere Judit, a pályázatot támogató építőanyag gyártók képviseletében a Prefa magyarországi ügyvezető igazgatója.

A Fenntartható épületburok pályázatot kiírók célja olyan példamutatóan megépített, vagy felújított lakó- és középületek bemutatása és elismertetése, amelyek anyaghasználata, szerkezetkialakítása és működtetése a lehető legkisebb mértékben terheli a környezetünket. Az épített környezetünk minőségét épületeink homlokzatai határozzák meg, és a nemzetközi és hazai klímacélok elérésében is jelentős szerepet játszanak. Az épületburok alapvetően meghatározza az épület energiateljesítményét és egyben esztétikáját. A pályázatban azokat az innovatív megoldásokat keressük, amelyek magas minőséget képviselnek megjelenésben és környezettudatosságban, hogy inspirációt jelentsenek egy jobb, zéró karbon építési gyakorlat számára mind az új építés, mind az épületfelújítások terén. – mondta Beleznay Éva, az építészeknek szóló pályázat zsűrijének tagja.

A neves szakemberekből álló Bíráló Bizottság is olyan megvalósult, igényesen formált épületek bemutatását várja a pályázaton, amelyek alkalmazkodnak az épített környezethez, és magas minőséget képviselnek a környezettudatosság terén, valamint hozzájárulnak a hazai klímacélok eléréséhez. Fentieken túl, az energetikai megfelelőség, a megújuló energiaforrások hasznosítása, a zöld épületszerkezetek alkalmazása, és a csekély karbantartási igény, valamint az újrahasznosíthatóság lehetősége sem maradhat ki az értékelés szempontjai közül. Az elismerés három kategóriában történik:

  • új építésű lakóépület, családi ház, társasház vagy nyaralóépület,
  • új építésű, bármilyen rendeltetésű középület, amely kereskedelmi-, oktatási-, adminisztratív- (iroda), egészségügyi-, szállásjellegű-, sport-, közlekedési, ill. kulturális, valamint ipari épület, illetve
  • épületfelújítás, amely lehet lakóépület és középület egyaránt.

A kiíró, az építőiparban ismert kommunikációs cég, a Build-Communication (és spanyol partnere, a BC Ananas) a bíráló bizottságba az alábbi elismert szakembereket kérte fel. A zsűri elnöke Horváth Sándor, Széchenyi-díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége alapító tagja, elnökhelyettese és Örökös Elnöke. A zsűri tagjai Beleznay Éva, fenntarthatósági szakértő, várostervező, építész és Dr. Kiss Gyula
prof. habil DLA építész, egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős (Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar). Október 27-ig jelentkezhetnek építészek, építészirodák saját projektjeikkel a Fenntartható épületburok címmel indított építészeti pályázatra. A „Fenntartható épületburok” pályázatra, építészek és építészirodák a 2020. január 1. és 2024. október 27. között használatbavételi engedélyt kapott épülete(i)kkel jelentkezhetnek. A Bíráló Bizottság a három kategóriában egy-egy fődíjat ítél meg, ami – a nyertes pályamunkák szerzői számára, pályázatonként egy-egy fő részére – egy, a 2025. év első negyedévére szervezett dél-spanyolországi szakmai tanulmányúton való részvétel.

A pályaműveket elektronikusan a https://fenntarthato-epuletburok.hu/ weboldalon lehet benyújtani, ahol további információ is elérhető.