Környezetvédelem

MTÜ: debreceni és zalakarosi siker az Európai Virágos Városok és Falvak idei versenyén

Debrecen ezüst, Zalakaros pedig arany minősítést nyert a 2024-es Entente Florale Europe versenyen; a környezetszépítés egyik legrangosabb európai megmérettetésének díjátadó gáláját szeptember 7-én tartották Székesfehérváron - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kedden az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A tájékoztatás szerint a virágos városok és falvak idei európai versenyén összesen 7 ország 11 települése vett részt. A szlovéniai Velenje, a Romániában található Csíkszereda, a Szlovákiában fekvő Farkasd, az írországi Carlow és Ballinahown, a németországi Meinheim és Höxter, valamint a cseh Písek és Chorušice mellett hazánkat a Virágos Magyarország 2022-es két fődíjasa, Debrecen és Zalakaros képviselte. Az elbírálás során a zsűri elsősorban a települések zöldgazdálkodásban, klímaadaptációban, környezeti nevelésben és a lakosság bevonásában végzett tevékenységét értékelte – ismertette az MTÜ. Az eredményeket szeptember 7-én hirdették ki a székesfehérvári Sóstói Stadionban. Az eseményre az egymással versengő településekről mintegy 160 városvezető és zöldfelület-gazdálkodásban dolgozó szakember érkezett.

Míg a vendégek a korábbiakban arany minősítést és jó gyakorlat különdíjat nyert Székesfehérvárt fedezhették fel, az érdeklődő közönség a versenyen részt vevő települések tradícióival, látványosságaival, valamint hagyományos ételeivel és italaival ismerkedhetett a Sóstón megrendezett Európa Piacon – írták a közleményben. Az Entente Florale Europe-ot 1975 óta rendezik meg az európai települések népszerűsítésére, az élhetőség és a fenntarthatóság elveinek széleskörű elterjesztésére. Magyarország 1990-ben, a közép-kelet-európai térségből elsőként csatlakozott a megmérettetéshez, amelyen azóta is szép eredményekkel szerepel – ismertette az MTÜ. További részletek a versenyről és a többi díjazottról a www.entente-florale.eu oldalon, illetve https://viragosmagyarorszag.hu/entente-florale-europehttps://viragosmagyarorszag.hu/entente-florale-europe oldalon olvasható – tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség.