Környezetvédelem

Hány évet bírnak az otthoni napelemes energiatárolók?

Az otthoni napelemes rendszerekhez telepített akkumulátorok élettartama jellemzően 10-15 év, de ez a használati ciklusoktól és a megfelelő karbantartástól függően változhat.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

PV Magazine járta körül a kérdést, hogy általában mennyi ideig bírják a napelemes rendszerek mellé telepített otthoni akkumulátorok. Ezek az energiatárolók az elmúlt időszakban igen népszerűek lettek, mivel komoly biztonságot nyújtanak, ráadásul az elektromos hálózatot is tehermentesítik, itthon ráadásul az új napelemes program elő is írja telepítésüket – persze a támogatás nélkül is lehet hazánkban napelemet telepíteni, ilyenkor nem kötelező akkumulátort beszerezni. Az energiatárolók élettartamába a garanciális időszakok nyújtanak betekintést. Az általános garancia jellemzően 10 év körüli, de az 5 és 15 év sem ritka, ez azt jelenti, hogy egy átlagos, 20-30 évig üzemelő napelemes rendszer mellett nagy valószínűséggel szükség lesz akkumulátor-cserére. A várható élettartam nagyban függ a használati ciklustól, a 60%-os vagy 70%-os kapacitásküszöbértékek bizonyos számú töltési cikluson keresztül garantáltak.

A degradációt általában két felhasználói forgatókönyv okozza: a túltöltés és a csepptöltés. Előbbi azt jelenti, hogy a teljesen feltöltött akkumulátorba vezetnek energiát, ami túlmelegedéssel jár, utóbbi pedig a folyamatos 100%-ra töltést jelenti, ami szintén növeli a belső hőt. A hideg ugyan leállíthatja az akkumulátort, élettartamát viszont nem rövidíti le.

Emellett a rendszerben lévő szabad lítiumionok elvesztése vezet degradációhoz. A fokozatos kapacitáscsökkenést okozó folyamat sajnos elkerülhetetlen a mellékreakciók miatt. Ahhoz, hogy maximalizáljuk energiatárolónk élettartamát, érdemes hűvös, száraz helyen, potenciális tűzforrásoktól elzárva, lehetőleg garázsban elhelyezni. Fontos, hogy a rendszer képes legyen lehűlni, és hozzáférhető legyen a karbantartási ellenőrzések számára. Használat közben ügyeljünk arra, hogy ne merítsük le rendszeresen teljesen az eszközt, amennyiben pedig több akkumulátort is összekapcsolunk, azok legyenek azonos töltöttségi szinten. Végezetül nélkülözhetetlen, hogy az energiatárolót rendszeresen ellenőrizzük, többek között arra figyelve, hogy az ne szivárogjon.