Környezetvédelem

Minden autópályát napelemmel fednének be

Világszerte több mint 3,2 millió kilométernyi autópálya van, napenergiai szempontból hatalmas a potenciál az utakban.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Kínai Tudományos Akadémia, a Tszinghua Egyetem, a Kínai Földtudományi Akadémia és a Columbia Egyetem kutatói egy új vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a napelemekkel fedett autópályák a világ éves energiaszükségletének több mint 60%-át fedezhetnék – számol be a PV Magazine. A kutatócsoport megállapította, hogy a világ autópályáinak napelemes tetővel való lefedése évente 17 578 TWh energiát termelhetne, ami a 2023-as globális villamosenergia-fogyasztás közel kétharmada. A tanulmányban az autópályákra és főutakra telepített napelemek lehetőségeit elemezték. Világszerte több mint 3,2 millió kilométernyi autópálya van, a kutatók azt számították ki, hogy milyen költségekkel és előnyökkel járna egy napelemes hálózat kiépítése 250 W teljesítményű polikristályos napelemek felhasználásával. Az adatok azt mutatták, hogy az autópályák fotovoltaikus rendszerekkel való lefedése az Egyesült Államok éves energiatermelésének több mint négyszeresét termelhetné meg, és a jelenlegi CO2-kibocsátás 28,78%-át ellensúlyozhatná, miközben 10,8%-kal csökkentené a globális közlekedési halálesetek számát.

Ling Jao, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa és a csapat tagja kiemelte: az eredmények nagyon meglepték. „Nem gondoltam volna, hogy az autópályák önmagukban képesek ilyen nagy fotovoltaikus létesítmények telepítését támogatni, amelyek a világ villamosenergia-szükségletének több mint felét megtermelnék, és jelentősen enyhítenék a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló nyomást” – mondta a szakember.

A kutatók a legideálisabb telepítési területeket is azonosították, ezek Kelet-Kína, Nyugat-Európa és az Egyesült Államok keleti partvidéke. Itt a beruházások a telepítési és karbantartási költségekkel kapcsolatos kihívások ellenére is igencsak megérnék. Jao kiemelte: a kísérleti programok fontosak lennének a koncepció gyakorlati megvalósíthatóságának demonstrálása érdekében.