Környezetvédelem

Kötelező lesz napelemet telepíteni ebben az országban

Izraelben a jövőben az új, nagyobb épületekre kötelező lesz napelemet telepíteni, igaz, lesznek kivételek.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az izraeli hatóságok új szabályozást vezettek be, amely előírja, hogy az új, nagy épületek tetejére kötelező napelemet telepíteni – számol be a PV Magazine. A becslések alapján 2040-ig 3,5 gigawattot telepíthetnek, a minimális termelési kapacitást 5 kilowattban határozták meg. Az izraeli Energiaügyi és Infrastrukturális Minisztérium szerint a Nemzeti Tervezési és Építési Tanács jóváhagyta azokat a rendeleteket, amelyek előírják, hogy a fotovoltaikus rendszerek telepítését az új épületeken. A szabályok minden olyan új, nem lakóépületre vonatkoznak, amelynek tetőterülete meghaladja a 250 négyzetmétert, emellett érvényesek a 100 négyzetméternél nagyobb tetővel rendelkező önálló lakóépületekre is. A becslések alapján a szabályozások több tízezer további megújuló energiatermelő létesítmény telepítéséhez vezetnek, amelyek 2040-ig összesen akár 3500 megawatt beépített teljesítményt is elérhetnek. A szabályozási beadvány szerint a családi házakba legalább 5 kilowatt teljesítményű fotovoltaikus rendszereket kell telepíteni. A 42 méter alatti magasságú új, nem lakóépületeknek a tetőfelületük felének tizedének megfelelő kapacitást kell kialakítaniuk. A nem lakóépületek azonban kisebb rendszereket is választhatnak, ha megfelelnek egy másik, a telepítések felgyorsítását célzó szabályozási programnak.

A rendeletek tartalmaznak kivételeket, ahol nem lesznek alkalmazandók, ilyenek a fészerek vagy a műemlék épületek hozzáépítései. Az előírások felhatalmazzák a városi mérnököket, hogy mentesíthessék az épületeket a fotovoltaikus rendszer telepítése alól olyan esetekben, amikor az épület egyedi építészeti értékkel bír, vagy amikor a tetőt jövőbeli építkezésre szánják, és a rendszer telepítése akadályozná a terv megvalósítását.

Miután az Országos Tervezési és Építési Tanács jóváhagyja a feltételeket, Moshe Arbel izraeli belügyminiszter aláírja a rendeleteket, hogy azok hivatalossá váljanak. „Ez a kezdeményezés pénzt takarít meg a lakosság számára, lehetővé teszi számukra, hogy vészhelyzetekben is fogyaszthassanak áramot, növeli Izrael energiafüggetlenségét és csökkenti a légszennyezést” – mondta Eli Cohen energiaügyi miniszter.