Környezetvédelem

A határ menti folyók állapotáról tájékozódtak Romániában magyar vízügyi szakemberek

A határ menti folyók állapotáról tájékozódtak Romániában a napokban magyar vízügyi szakemberek. Román kollégáikkal a Körösök, valamint a Szamos és a Tisza vízgyűjtő medencéjében felszerelt szemétgyűjtő gátakat tekintették meg - tájékoztatta az MTI-t szerdán a román vízügyi hatóság.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a magyar és a román kormány vízügyi szakembereinek kedden kezdődött háromnapos találkozója Románia és Magyarország területére is kiterjed, ahol folyamatban lévő hidrotechnikai munkálatoknál tartanak terepszemlét. Romániában a Körösök, a Szamos és a Tisza folyók vízgyűjtő medencéjében felszerelt mobilgátakat tekintették meg, melyek célja az ország területén felfogni az úszó hulladékot, meggátolva, hogy átjusson Magyarországra. A Körösök vízgyűjtő medencéjében három, a Szamos-Tisza vízgyűjtő medencében egy ilyen szemétgyűjtő gátat szereltek fel eddig, utóbbi a Szamos folyón van, Szatmárudvari térségében – írták. A vízügyi szakemberek a Tatár-szorosi gátat is megtekintették. A közlemény szerint a küldöttségben a magyar felet az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei, a román felet a bukaresti környezetvédelmi minisztérium, a vízügyi hatóság, az országos vízügyi és vízgazdálkodási intézet, a Körösök, illetve Szamos-Tisza vízügyi igazgatóságok szakemberei képviselik. A terepszemle szerdán és csütörtökön Magyarországon folytatódik.

Romániában évtizedek óta súlyos környezetszennyezést okoz, hogy több tonnányi műanyag palack és faanyag kerül a folyókba, melynek egy része átjut Magyarországra. Az érintett erdélyi és partiumi megyék vízügyi igazgatóságai az utóbbi időben több határ menti folyón is az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas hidrotechnikai berendezéseket szereltek fel.