Környezetvédelem

Hatékonyabban működő napelemes rendszerek érkezhetnek

A projekt 2020-ban kezdődött, a tetőre telepített napelemes rendszer egyelőre jól működik.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Egy német kutatócsoport gyakorlati teszteket végez annak érdekében, hogy kiderítse: a beépített rádiótechnológiával ellátott napelemmodulok hogyan kapcsolhatók össze egy átfogó hálózattá – számol be a PV Magazine. A „kommunikatív” panelek egyszerű és költséghatékony megoldást jelenthetnek a kisméretű fotovoltaikus rendszerek felügyeletére és vezérlésére. A több alhálózatból álló mesh hálózatot alkotó napelemmodulokat a németországi Hamelinben található Institute for Solar Energy Research (ISFH) tetejére telepítették. A projekttel az épületbe integrált fotovoltaikus rendszerek (BIPV) fejlesztésének lehetőségét tesztelik, ennél a technológiánál nem ritka, hogy egyes részei árnyékban legyenek. Az egyes modulokhoz közeli vagy abba integrált elektronika lehetővé teszi, hogy azokat a változó sugárzási viszonyoknak megfelelően vezéreljék és felügyeljék. A kormány által finanszírozott projekt 2020 márciusában kezdődött, a cél az, hogy az invertereket és a digitális technológiát közvetlenül a modulokba integrálják, növelve a hatékonyságot és megbízhatóságot. A komponensek közötti kommunikáció vezeték nélküli.

A rendszer 2,4 gigahertzes, engedélymentes sávban működik rádiótechnológiával, és a szoftverfrissítéseket is vezeték nélkül lehet elvégezni a hálózaton belül. A fejlesztésben több partner, így a WHO német mérnöki vállalat, a Hannoveri Leibniz Egyetem, az elektronikával foglalkozó Optimel, az invertergyártó SMA Solar Technology, a Stuttgarti Egyetem és az ISFH vett részt.

Május óta a hamelini demonstrációs rendszer adatokat továbbít, lehetővé téve a teljesítményelektronika felügyeletét és az olyan működési adatok leolvasását, mint a modul áram, a feszültség és a hőmérséklet. A szakértők szerint a mesh hálózatnak köszönhetően több modulon keresztül sikerült demonstrálni a stabilitást és a kommunikatív önoptimalizálást. A projekt különböző résztvevői egyidejűleg férhetnek hozzá a hálózathoz saját székhelyükről.

 

 

Kép: Leibniz Universität Hannover, Tobias Brinke