Környezetvédelem

Ez lenne a leghatékonyabb napelem a világon?

Magas hatásfokú napelemet mutatott be a Longi.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

27,30%-os hatékonyságot jelent be a HBC (heterojunction back contact) napelemeknél a Longi – számol be a PV Magazine. A kínai modulgyártó szerint az új hatékonysági rekordot a németországi Napenergia-kutató Intézet (ISFH) is megerősítette. A HBC technológia alapját a heteroátmenetes napelemcellák, valamint az interdigitált hátsó érintkezőcellák kombinációja jelenti. A HBC eszközöknek számos előnye van a hagyományos cellákkal szemben, a legnagyobb ezek közül az elülső rács árnyékolásának kiküszöbölése, ami javítja a fényfelvételt. Azzal, hogy megszűnik az elülső fémkontaktus, valamint az elülső amorf szilíciumkontaktus szükségessége, a cellák nagy hatásfokot érhetnek el. A HBC magas hatásfoka ellenére a kétoldalas cellák viszonylag egyszerű gyártási eljárásuk miatt az ipari termelésben általánosan elterjedtek. A technológiát olyan speciális környezetekben, például járművekben különösen jól lehet alkalmazni, ahol jelentős felületkorlátozással kell számolni.

Az új hatékonysági rekord megdönti a korábbi, 27,09%-os világrekordot, amelyet szintén a Longi állított fel tavaly év végén. A vállalat akkor azt mondta, hogy az eredményt egy új lézergrafikus eljárás tette lehetővé, amely olcsóbb, mint a hagyományos, nagy költségű fotolitográfiai eljárások.

„Ez a helyettesítés hatékonyan csökkentette a BC-cella költségét” – olvasható a vállalat közleményében, megjegyezve, hogy a HBC-architektúra minimálisra csökkenti a hagyományos indiumalapú átlátszó vezető oxidra (ITO) való támaszkodást is. „Ez az áttörés előmozdította a HBC napelemek kereskedelmi forgalomba hozatalát, amelyek független szellemi tulajdonnal és költséghatékonysággal rendelkeznek.”
November elején a Longi bejelentette, hogy egy perovszkit-szilícium tandem napelem esetében 33,9%-os teljesítmény-átalakítási hatékonyságot ért el. A világ legmagasabb hatásfokát a szilíciumcellák esetében 2022 novemberében érte el a cég egy nem részletezett heteroátmenetes napelem 26,81%-os hatásfokával.