Környezetvédelem

Aszály ellen is védhet a napelem

Egy franciaországi barackfarmon telepítettek agrofotovoltaikus rendszert.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A francia Solveo Energies fejlesztő cég egy 3500 négyzetméteren elterülő, 247 kW teljesítményű agrofotovoltaikus létesítményt fejlesztett ki – számol be a PV Magazine. A rendszer a Cultiveo Dynamique algoritmus által vezérelt berendezésekkel büszkélkedhet, és egy, a délnyugat-franciaországi Pyrénées-Orientales-ban található sárgabarackfarm védelmét szolgálja. Az érintett gazdaság egy ideje aszályos időjárással küzd, és alkalmazkodnia kell az éghajlatváltozáshoz, a régióban általános problémát jelent a csapadékhiány. Az agrofotovoltaika lényege, hogy a mezőgazdaságot napelemes energiatermeléssel kombinálják. Megfelelő tervezés esetén a megközelítéssel nemcsak energiakiadásait csökkentheti az érintett gazdaság, hanem a termelését is javíthatja. A Cultiveo Dynamic algoritmus lehetővé teszi a mikroklimatikus szabályozást az árnyék vagy a fény előnyben részesítésével a gyümölcsös igényeinek megfelelően. A rendszer több, a struktúra alá telepített érzékelőt használ, amelyek valós időben figyelik a környezet alakulását.

„Elsőbbséget biztosítunk a mezőgazdaságnak, a fénymegosztást úgy terveztük és irányítjuk, hogy megőrizze, sőt intenzív éghajlati események során javítsa a mezőgazdasági termelési feltételeket” – emelte ki Pierre Guerrier, a Solveo Energies vezérigazgató-helyettese. Mint hozzátette, a fotovoltaikus energiatermelés feltételeihez igazodnak a panelek kisebb sűrűsége és nagyobb magassága vagy dőlésszögük korlátozása révén.

Clémentine Jardon, a vállalat mérnöke a Francia Agrárkutatási Intézet (INRAE) és a Mezőgazdasági Kutatási és Fejlesztési Nemzetközi Együttműködési Központ (CIRAD) felügyelete mellett fogja nyomon követni a kajszibarackfák növekedését és termelékenységét. A begyűjtött adatokat a Francia Agrárgazdasági Kutatóközpontnak is továbbítják. „Néhány évvel ezelőtt egy hőhullám miatt elvesztettük a gyümölcsösünk egy részét” – nyilatkozta Pierre Pratx, egy másik gazdálkodó, aki szintén a Cultiveo Dynamique rendszerrel gondozza növényeit. „Ezekkel a panelekkel most már meg tudjuk védeni a kajszibarackot az ilyen szélsőséges hőmérsékletektől. A szükségleteknek megfelelően tudjuk majd szabályozni a panelek forgatását: tovább nyithatjuk őket, hogy több napfényt, vagy bezárhatjuk, hogy több árnyékot kapjanak. Vannak hasonló fáink a közelben, hogy összehasonlítást végezhessünk” – mondta.

Kép: Solveo Energies