Környezetvédelem

MNB: mérni és értékelni lehet a biodiverzitás csökkenésének pénzügyi kockázatait

Lezárult a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld programja keretében indított közel kétéves kutatási-módszertani projekt a biodiverzitás csökkenéséből adódó pénzügyi kockázatok felmérésére, az ezek kezelésére szolgáló pénzügyi felügyeleti eszköztár kialakítására - tudatta az MNB pénteken az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A tájékoztatás szerint a jegybank kezdeményezésére indított az Európai Bizottság Strukturálisreform-támogató Főigazgatósága (DG Reform) 2022-ben biodiverzitási témájú, kutatási-módszertani projektet az MNB Zöld programja keretében. A projekt a biodiverzitás csökkenéséből adódó pénzügyi kockázatok felmérésére, illetve az ezek kezelésére szolgáló pénzügyi felügyeleti módszertani keretrendszer kialakítására fókuszált. Az EU Technikai Támogatási Eszközével (TSI) finanszírozott projektben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megvalósító partnerként vett részt, együttműködve a DG Reformmal. Kiemelik: a biológiai sokféleség csökkenésének felgyorsulása jelentős kockázatot jelent a gazdaságra és a pénzügyi szektorra is. E hatások mérése ugyanakkor jóval bonyolultabb, mint az éghajlatváltozási kockázatoké. A közelmúltig még világszerte hiányosak voltak a biodiverzitáshoz kötődő pénzügyi kockázatokkal kapcsolatos ismeretek.

Mindez a piacokon pontatlan árazáshoz, a tőke helytelen elosztásához, végső soron az e kockázatnak való fokozott kitettséghez vezethet, amelyek kárai a társadalmi jólétet veszélyeztetik. A döntéshozóknak, pénzügyi felügyeleteknek, jegybankoknak ezért kell alaposan feltérképezniük az e kockázattal kapcsolatos hatásokat, kitettségeket, illetve kezelésük lehetséges módjait. A projekt első felében, tavaly az OECD egy általános módszertani felügyeleti keretrendszert dolgozott ki központi bankok számára, amely segíti a jegybankokat azonosítani, priorizálni és értékelni a természettel kapcsolatos pénzügyi kockázatokat. A biodiverzitás erodálásához öt faktor járul hozzá leginkább a keretrendszer alapján: a termőföld- és tengerhasználat, a természeti erőforrások kimerítése, a klímaváltozás, a légszennyezés és az adott helyeken idegen fajok megjelenése.

A közel kétéves együttműködés második szakaszának eredményeit és az ezalatt kidolgozott keretrendszer hazai megvalósításának lépéseit az MNB, az Európai Bizottság és az OECD szervezésében pénteken nemzetközi, hibrid konferencián mutatták be. A rendezvényen mintegy 34 országból 150-en vettek részt: az Európai Bizottság, az OECD, az Európai Központi Bank, számos jegybank, az Európai Bankhatóság (EBA) és több felügyeleti intézmény, Magyarországról minisztériumok, kereskedelmi bankok, civil szervezetek, valamint az MNB képviseltették magukat. A keretrendszert hivatalosan június 30-án publikálják – írták.