Környezetvédelem

Király Nóra: közösen tehetünk azért, hogy Magyarország fenntartható, zöld és környezetbarát ország legyen

Nagyon hiszek abban, hogy közösen összefogva tehetünk azért, hogy Magyarország fentartható, zöld és környezetbarát ország legyen - mondta Király Nóra, a Fidesz-KDNP újbudai polgármesterjelöltje egy csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség márciusban indult, tíz várost felölelő Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow rendezvénysorozata utolsó állomására érkezik Újbudán június 6. és 8. között az Újbuda Center parkolójában. A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón, Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke arról is szólt, hogy minél több, a gyerekek szemléletét formáló programra van szükség, hogy később környezettudatos felnőtté váljanak. Kitért arra, hogy a Zöld Követ Egyesület évek óta dolgozik azon, hogy a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot népszerűsítse a családok körében, egyműködésük a HUMDA-val egy éve kezdődött.

Bízom benne, hogy a következő öt évben zöld útra tudjuk terelni Újbudát! – fogalmazott.

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. közép-kelet-európai értékesítési vezetője arról beszélt, hogy Magyarország a térségben komoly szerepet tölt be a városi elektromobilitás területén. A BYD komáromi gyárában készült elektromos autóbuszok tíz magyar városban futnak és a brüsszeli repülőtéren szolgálatot teljesítő összes busz a társaság Made in Hungary típustáblájával rendelkezik. Kelemen Hunor, az Ikarus kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy a 135 éves járműgyártási kultúrával rendelkező cég fejlesztéseivel folyamatosan azon dolgozik, hogy az elektromos járművek és hozzá kapcsolódó infrastruktúra minél jobban elterjedjenek Magyarországon és a régióban. Bár óriási tradícióval és rajongótáborral rendelkezik az Ikarus, Magyarországon kis számban futnak elektromos buszai itthon, összesen 17, de a környező országokban és itthon is nagyratörő tervekkel rendelkeznek. Jövő héten adják át az első két elektromos buszt Székelyföldön, amelyek Parajd környékén teljesítenek majd szolgálatot.

Megerősítette, hogy szeptemberben a berlini InnoTrans kiállításon mutatják be az Ikarus két tisztán elektromos hajtású típusát: a 80e midibusz mellett itt láthatja majd először a nagyközönség a 120e szóló villanybusz legújabb, V4 kódjelű variánsát. Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatósági elnöke kifejtette: a szervezet korábban már rendezett közlekedésbiztonsággal, elektromobilitással kapcsolatos vagy hidrogénbuszt bemutató roadshowt; a mostani Zöld Életre Valók programsorozattal pedig azt szerették volna bemutatni, hogy ez a mobilitási mix mára teljesen átszőtte életünket és már nem a jövő, hanem a jelen megoldásait jelenti, mint például a car-sharing. Közölte: Magyarország európai léptékben is kiemelkedő teljesítményt ért el a közlekedés zöldítésében és a jövőben is ezen az úton kell továbbmenni.

Weingartner Balázs megköszönte a pedagógusok munkáját is, hogy segítettek a szemléletformálásban. A délelőtti órákban szervezett iskolai csoportok érkeztek a Zöld Életre Valók programjaira, míg délután a gyerekek szüleiket hozták ki a rendezvényre – tette hozzá. A HUMDA arról tájékoztatta az MTI-t, hogy mintegy 5 ezer diák vett részt iskolai csoportokban a rendezvényeken, beleértve a hétvégén tartandó három napos eseményt. A HUMDA korábbi tájékoztatása szerint az országos e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól. A Zöld Életre Valók program első debreceni állomása után további nyolc város adott otthont a rendezvénynek: Nyíregyháza, Miskolc, Komárom, Veszprém, Zalaegerszeg, Pécs, Dunaújváros, Szeged. A szervezők várakozásai szerint, az újbudai állomással együtt összesen 30.000-40.000 látogató vett részt a programokon.

A nyár előtti utolsó állomáson az Újbuda Center parkolójában csütörtöktől szombatig, 9 órától este 6 óráig várják az érdeklődőket, akik többek között kipróbálhatják az elektromos gokartot, vagy e-rollereket, VR szemüvegeket és megtekinthetik a BYD és az Ikarus elektromos buszait. A zöld útlevelekben gyűjtött pecsétekkel értékes ajándékok nyerhetők. Weingartner Balázs elmondta: azon lesznek, hogy a nyári szünet után, szeptemberben, új helyszíneken folytatódjon a rendezvénysorozat.