Környezetvédelem

Energiahivatal: a szabályozó kiemelt feladata a nagykereskedelmi piacok integritásának felügyelete

Az energiaválság egyik fontos tanulsága, hogy a piacok minden nehézség ellenére működőképesek maradtak, a krízis egyúttal szükségessé tette a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló uniós rendelet (REMIT) felülvizsgálatát, amelynek módosítása tovább erősíti a nagykereskedelmi piacok felügyeletét - mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese az energiakereskedők közép- és délkelet-európai konferenciáján a hivatal csütörtöki közleménye szerint.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Ságvári Pál az ukrán tranzit jövője kapcsán elmondta, hogy annak esetleges kiesése nem okozna mennyiségi problémát, főként az osztrák és a szlovák piacokat érinti, de az útvonalak drágulása miatt a magyarországi piacra is hatást gyakorolhat. Az elnökhelyettes kiemelte, hogy a MEKH fontos szerepet játszik a megújuló gázok származási garancia piacának – várhatóan évvégi – indulásában, illetve dolgozik a villamosenergia származási garanciarendszer kiterjesztésén is. A MEKH felelős a származási garanciák nyilvántartásának működtetéséért, és kibocsátó szerv is egyben.

A REMIT II-vel kapcsolatban a hivatal hangsúlyozta, hogy nagyon friss jogalkotási csomagról van szó, amely az energiaválság egyik következményeként született meg. A módosítások célja, hogy hozzájáruljanak az energiaárak stabilizálásához és a fogyasztók védelméhez, valamint hatékonyabbá tegyék a határokon átnyúló potenciális piaci visszaélések kivizsgálását és a kapcsolódó jogérvényesítési intézkedéseket. A hazai implementációs folyamat elkezdődött, és a tervek szerint év végéig lezárul. Ságvári Pál a következő öt év legfontosabb feladatának a villamosenergia-kiegyenlítő piacok integrációját nevezte. Újabb fontos integrációs mérföldkő, hogy a jövő héten elindul a napközbeni aukció, amely új szereplőket és új likviditást hozhat a Core régióba, így a magyar szervezett piacra, a HUPX-ra is – tette hozzá a MEKH elnökhelyettese a hivatal közleménye szerint.