Környezetvédelem

Kihívás elé állítja a cégeket az EU-s karboncsökkentés egy felmérés szerint

A fenntarthatóságot továbbra is fontosnak gondolják a cégvezetők, mégis egyre többen tartanak attól, hogy az EU karboncsökkentési irányzata nehézségeket okozhat - közölte a K&H szerdán a MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Fenntarthatósági felmérésük szerint a környezeti szempontok megítélése csaknem egyöntetű, hiszen a cégvezetők 98 százaléka egyetért azzal, hogy a fenntartható működést nem lehet csak a költségek szempontjából értékelni, és 93 százalék gondolja, hogy bármelyik vállalat hozzá tud járulni a fenntarthatósági törekvésekhez. Ugyancsak meghaladja a 90 százalékot azok aránya, akik kezdeményezték a cégüknél a szelektív hulladékgyűjtést, illetve csökkentik vagy csökkentették a papírfelhasználást. A hőszigetelés kevésbé általános, de 50 százalékot meghaladó cél a vállalatok körében, a környezetkímélő járművek használata viszont ettől elmarad, a fogyasztásukon belül a zöld energia aránya pedig alig éri el az 1 százalékot – írták.

A közlemény szerint fenntarthatósági stratégiával mindössze a cégek 14 százaléka rendelkezik, és csak 12 százalék készít rendszeresen fenntarthatósági jelentést. A korábbi felmérésben még 37 százalék vette figyelembe a beszállítók kiválasztásánál a fenntarthatósági szempontokat, az idei első fél évben viszont csak 31 százalék, ami arra utal, hogy az aktuális pénzügyi helyzettől és a gazdasági kilátásoktól jelentős mértékben függ a vállalatok zöld elkötelezettsége – tették hozzá. A K&H a cégvezetői visszajelzések alapján úgy látja, hogy a fenntarthatóság elfogadottsága továbbra is magas, de a cégek, főképp a kisebbek valamelyest visszafogták az erőfeszítéseiket ezen a téren. A beszállítói láncok fenntarthatósági szempontú átvilágításáról szóló törvény miatt viszont a nagyobb vállalatok meg fogják követelni beszállítóiktól a fenntarthatósági jelentést, így felülről lefelé haladva várhatóan az egész gazdaságot áthatja majd az új szabályrendszer – tették hozzá.